Elektrisch ontroesten

In mijn Perso heb ik laten zien hoe ik mijn onderdelen ontroest. Dit doe ik door middel van elektrolyse. Heel simpel: een 12 volt accu, water, soda, oud ijzer en een roestig voorwerp dat weer schoon moet worden.

Omdat we hierbij met soda gaan werken, is het verstandig een veiligheidsbril en handschoenen te dragen.

Ook maken we hierbij gebruik van een accu. Dus houden wij die bril en die handschoenen aan.

Omdat dit een proces is waarbij waterstof vrijkomt, doe je er verstandig aan dit alleen op een zeer goed geventileerde plek te doen. Voor de effecten van waterstof:

Wat hebben we nodig:

-Gewone huishoud soda
-water
-grote plastic emmer of plastic bak
-accu, liefst gesloten en 12 tot 24 volt
-koperdraad, 2,5 kwadraad of dikker
-oud stuk betonijzer, beitel, schep… als het maar ijzer is
-ijzeren voorwerp dat ontroest dient de worden.

Wat gaan we doen?

Doe per 5 liter water slechts ��n eetlepel soda in het water. De soda zorgt er namelijk voor dat het water beter de elektriciteit gaat geleiden.

Pak het voorwerp dat ontroest moet worden en leg het in het sodabad. Zorg ervoor dat het voorwerp helemaal onder water ligt. Ook moet je zorgen dat er rondom genoeg ruimte over blijft. Het onderdeel moet je voorzien van een krokodillenklem met een stuk koperdraad.

Nu pakken we een aantal stukken oud ijzer dat vernietigt mag worden. Deze stukken ijzer schuren we nog even op met de staalborstel en klemmen we vast met een krokodillenklem, welke is voorzien van een stuk koperdraad.
De stukken ijzer hangen of leggen we in het sodabad ZONDER dat deze het te ontroesten onderdeel raakt, we houden een afstand van minimaal 5 centimeter aan. Indien je meerdere stukken ijzer gebruikt, leg ze allemaal ongeveer opdezelfde afstand van het onderdeel af. De stukken ijzer noemen we trouwens anode’s, het te ontroesten onderdeel kathode.


Onder water ligt het onderdeel, terwijl rondom de ijzeren anodes hangen. De anodes laat ik bewust met de klem of het omwikkelde koperdraad boven het bad hangen, anders worden ze gewoon weggevreten tijdens het proces. Als anodes gebruikt ik toevallig oude beitels, die liggen op ieder industrieterrein gratis op straat.

Nu we het bad gereed hebben met alle onderdelen voorzien van klemmen en koperdraad, gaan we de draden aansluiten op de accu.

Het maakt niet veel uit wat voor accu je gebruikt. Ikzelf gebruik alleen gesloten accu’s puur uit veiligheid. Je kan makkelijk tot 24 volt accu’s gaan, maar zeker niet hoger! Puur vanwege de veiligheid.

Maar even to the point: we gaan de draden op de accu aansluiten.

We sluiten het te ontroesten werkstuk (kathode) aan op de MIN-pool, terwijl we de anode’s op de PLUS+pool worden aangesloten. Let hier goed op!

Als het goed is zie je belletjes ontstaan, zowel bij de kathode als de anode. Dit is een onderdeel van het proces. Juist nu wordt er waterstof gemaakt. Ga er dus niet boven staan met je sigaretje of gasbrander.
Na verloop van tijd zal je zien dat de bellenproductie af gaat nemen. Dit kan komen door vervuiling van je anode’s, koppel ze van de accu en maak ze schoon met een staalborstel. Eenmaal schoon kunnen ze weer terug in het bad en aangesloten worden op de accu.


Ik hoop van harte dat iedereen deze How-to veilig uitvoerd. En wens ik iedereen veel plezier met het uitvoeren ervan!

We