Vario grote moer van koppeling loshalen en vastzetten

tekst en foto’s � Tonni

Hier een handigheidje (niet ECHT een how-to) om je moer van je vario koppeling relatief makkelijk vast of los te draaien.

Het kost vrijwel niets en geloof het of niet, je kan er behoorlijk veel kracht op zetten!

Dit is bedoeld voor de mensen die geen luchtgereedschap ter beschikking hebben maar wel een bankschroef.
Je kan als alternatief voor de bankschroef ook twee lijmtangen gebruiken om in te klemmen, alleen is het vasthouden dan wat moeilijker. Ook een workmate is goed geschikt om het spul in te klemmen.

Wat heb je nodig?

-een bankschroef die minimaal 10 centimeter tussen de bekken heeft.
-een stuk Multiplex van 15mm dik (minimaal toch 12mm)
-een decoupeerzaag
-een passer
-een schuifmaat of rolmaat
-een potlood of stift

Wat te doen?

Teken op je stuk hout een vierhoek van 10×12 cm uit (als je een bankschroef hebt die wel 12cm tussen de bekken heeft dan liever een vierkant van 12x12cm, dat is steviger).

Trek diagonale lijnen over het stuk hout om het midden te bepalen.
Meet nauwkeurig de diameter van je koppeling aan de kant waar de schaal komt. (zou eigenlijk altijd gelijk moeten zijn, dus 88 millimeter)


Trek twee millimeter van de gemeten maat af en deel dit door twee (43mm dus in mijn geval). Zet deze maat uit op je passer en trek de cirkel op het hout. Ook maak je een streepje van de cirkel naar de zijkant. Bij een 10×12 cm blokje moet de lijn op een van de brede kanten komen!!

Nu het uitzagen: de cirkel uitzagen komt vrij precies. Neem er de tijd voor en zaag hem mooi op de lijn en zo rond mogelijk. Zaag ook het lijntje tussen de cirkel en de zijkant open, de zaagsnede mag ook wel dubbele breedte hebben.

Als je het mooi hebt uitgezaagd en afgewerkt, dan heb je zoiets als dit:

Je zult nu zien dat je de koppeling in het gat kunt plaatsen door het plankje iets open te trekken.
Duw hem mooi vlak aan tot tegen de voeringen van de segmenten.

Nu kan je het plankje stevig vast zetten in de bankschroef waarna je een goed vastzittende moer relatief makkelijk loshaalt en hem ook weer goed kunt vastdraaien. Dit alles zonder je koppeling te misvormen en gewoon zelf thuis.

Succes!!

tekst en foto’s � Tonni