Slotspeling aanpassen

De slotspeling van een zuigerveer is de ruimte die tussen de uiteindes van je veer zitten als de veer in de cilinderwand geplaatst is. Deze ruimte moet 0,20mm zijn. Als deze niet klopt, heb je een grotere kans op warm- of vastlopers. En de zuigerveren zullen stukken langer ingereden moeten worden als deze ruimte te klein is.
Ik heb in mijn Simonini alu cilinder een DR Evo zuiger zitten. Bij mijn DR zuigerveren klopte deze speling niet toen ik ze nieuw kocht. Ik heb het niet precies gemeten, maar ze zaten erg dicht op elkaar.

Hoe moet je dit meten en aanpassen?
Plaats je losse zuigerveer in je cilinderwand. Let op: Alleen de zuigerveer in de wand zetten, niet met zuiger en al!! Zorg wel dat ie er recht inzit en dat ie goed klemt in de wand.
Dit kun je het beste doen door de veer met de zuiger iets in de cylinder te duwen, dan zit ie altijd recht!

Dan pak je het voelermaatje 0,20mm. Probeer deze tussen de uiteindes van de veer te drukken (je mag best een beetje erop drukken, maar niet te hard). Als ie goed past, is je slotspeling goed.


Onderste zuigerveer duidelijk versleten, bovenste zoals het hoort.

Meestal is de speling te klein en zul je de voelermaat er niet tussen krijgen. Haal dan je zuigerveer uit je cilinder en schuur deze uiteindes op met een fijn schuurpapiertje (ik heb korrel 600 waterproof gebruikt, grover papier mag ook maar niet TE). Zet je veertje weer in de cilinder en meet de speling weer opnieuw op. Als het dan nog niet past, begin je weer te schuren. Doe dit totdat je speling 0,20mm is. Doe dit ook met je tweede zuigerveertje.
Als je speling te groot is (meestal versleten veertjes) zijn je veertjes aan vervanging toe. Je zult dan snel kans hebben op warmlopers.
Het effect van de juiste slotspeling is dat je zuigerveren minder lang hoeft in te rijden (als je ze voor de rest nog afwerkt, hoeven ze zelfs helemaal niet te worden ingereden) en dat je geen onnodig compressieverlies of onnodig veel weerstand krijgt.

Veel succes, -Frenkie-