Booskijker maken

Mede-Vespaciao’ers,

Bij deze maak ik een How-to Booskijker maken. omdat ik Verschillende pm’s binnenkrijg of ik ook zo’n booskijker voor hem/haar wil maken, door middel van deze how-to kunnen jullie zelf een booskijker maken;)

Wat heb je nodig?
1. materiaal voor de booskijker zelf. (zink/plexieglas/traanplaat etc..)
2. zinkschaar (alleen gebruiken i.c.m zink)
3. decupeerzaag. inclusief ijzerzaagjes (met kleine cartels)
4. waterdichte kit
5. halogeenspotjes, 12 volt en 20watt spotjes
6. Kroonsteentjes (voor de aansluiting)
7. veiltjes, schuurpapier, voor de afwerking.

Hoe begin je?
Je maakt eerst een malletje van de binnenkant van de koplampspoiler.
Ik heb daar zelf geen foto’s van gemaakt, maar je legt je spoiler op een a4’tje of elk ander papier wat groot genoeg is, en trek je de binnenkant over, zo heb je de exacte vormen van de spoiler op je booskijker, want past hij er 100% voor (als je het goed doet)

Dan ga je opzoek naar een goed stevig materiaal voor de booskijker zelf. zo heb ik Zink/aluminium gebruikt. waarom, ik heb dit materiaal gebruikt omdat die goed te bewerken is, je kan het goed buigen voor de bevestiging.

Dan trek je het papieren malletje over, op het stukje zink, en knip je het uit. Ik heb altijd buiten de lijnen geknipt, zo heb je altijd wat marsje.

heb je hem helemaal uitgeknipt, buig dan je ophangpunten 90 graden maar beneden, anders krijg je problemen met de bevestiging, want dan past je booskijker niet meer goed in je spoiler.

dan heb je als het goed is dit.

en dan aan de binnenkant ziet het er zo uit (lampjes en dashboard niet natuurlijk)

Dan ga je de ogen tekenen, zorg dat ze mooi symetrische van elkaar lopen, dus mooi gelijk lopen, niet dat het ene oog veel groter is dan de andere.

als je de ogen mooi hebt afgetekend en je bent tevreden, kan je ze uitzagen, je moet eerst een gaatje in het oog boren, want anders kan je de ogen er niet uitzagen natuurlijk.

dan zaag je met de decupeerzaag BINNEN de ogen, als je de oogjes nog te klein vind, kan je ze altijd groter veilen.

dan heb je dit:

nee is geen papier, maar zink.

Als je hem een kleurtje wilt geven of als je hem wilt bestickeren, doe je dat nu, want dat kan natuurlijk niet meer als je de ogen al hebt gelijmt.

dan kan je de ogen erachter lijmen.


Die linker heb ik verkocht. die rechter heb ik nu op mijn eigen citta. Elke koplampspoiler is anders, dus maak altijd een nieuwe mal van jouw koplampspoiler.

En dan moet je alles nog gaan aansluiten, deze booskijker kan je gewoon aansluiten op je blokje. Zorg ten alle tijden dat je alles mooi waterdicht hebt, doe dit met kit. ik had mijn booskijker dus niet waterdicht en dus deed hij het niet. gelukkig deed hij het de volgende morgen weer.

en dan kan je alles gaan monteren en aansluiten.


bij stationair.

Veel succes met maken;)

Groetjes Florian