Malossi DEPS '19 wont start

Home Forums English General questions Malossi DEPS '19 wont start

This topic contains 25 reacties, has 8 deelnemers, and was last updated by Patman 2 weeks geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 26)
  • Gebruiker
  • #795540

    sx3-swe
    Topic starter
    Berichten: 273

    Hi,

    My newly build engine won’t start and I’m out of ideas!

    Setup:
    Malossi MP-one
    Malossi power ignition
    Malossi crankashaft
    Malossi DEPS 2019
    Malossi PHBG 19mm (The carb is factory settings with 85, 45 262)
    IWF 24 sparkplug (also tested normal B8)

    – I have checked for spark, and I have it and it’s blue. Maye a bit weak, but there is spark!
    – Fuel is there and reaches the spark plug.
    – Compression is good, not possible to turn engine with pedal without decomp press
    – Piston is in the right direction, arrow pointing at exhaust port.
    – No leaks from what I can tell
    – Reed valve closes, no gap on the flaps
    – Tested 2 new sparksplugs + 2 caps, no difference.
    – Tried different places for the ignition grounding.

    Any ideas? 🙂

    #795542

    Herr Flick
    Sleutelbeheerder
    Berichten: 6736

    Hmm thats weird. All carb settings should be good like this. Is the choke working? Try with full choke on.

    How is the gas needle mounted? When i first had this engine i mounted this needle weong – causing for trouble too.

    46 Pinasco, Malossi RV, Schijfrem, Fox Vario
    Gele Racefrikandel
    #795543

    sx3-swe
    Topic starter
    Berichten: 273

    Yeah I think choke is working, It’s fixed wire with no possibility to adjust the wire. Itworkes properly.
    However it doesn’t make any difference with or without choke, there is no sign of fuel igniting.

    Gas needle? I haven’t done anything to any needle. I know there is a needle where one can change position of a C-clip, but I haven’t touched it.
    Neither the pilot JET screw, it’s untouched.

    I’m gonna buy som “start-gas” to spray in the spark-hole, see if it ignite.

    • Deze reactie is gewijzigd 1 month, 2 weeks geleden door sx3-swe.
    #795545

    zevenenergie
    Forum Goeroe
    Berichten: 2940

    Are you shure te coils are not turnt 180 degrees? Time to tjeck your ignition timing, whit a strobe lamp?

    #795547

    Herr Flick
    Sleutelbeheerder
    Berichten: 6736

    What i mean with the needle is how its mounted in the carburator. I made the mistake once to just let it rest on top of the plate.

    It needs to be stuck between the gas cilinder thing. And a circle thing with the feather on top – hope i explained it proper.

    46 Pinasco, Malossi RV, Schijfrem, Fox Vario
    Gele Racefrikandel
    #795548

    sx3-swe
    Topic starter
    Berichten: 273

    Well, I’m not sure because I don’t have any pictures or good memory.. However, I’m pretty confident that I monted the stator so the cable have easy access to the outlet, which would be according to the manual 🙂

    Yeah, good pint. guess I’ll nedd to buy one of thoose!

    #795550

    sx3-swe
    Topic starter
    Berichten: 273

    @Herr Flick The “piston” with the needle goes pretty much down to the bottom, not sitting on top in the carb housing when mounted.
    When I turn the handle and release it I can feel that the piston moves and releases.
    IMG_20200413_121529IMG_20200413_121534

    • Deze reactie is gewijzigd 1 month, 2 weeks geleden door sx3-swe.
    #795558

    sx3-swe
    Topic starter
    Berichten: 273

    I have checked the stator mounting, and it’s according to the manual.
    One bolt-hole is offset, so it’s not possible to mount it the wrong direction.

    #795609

    Herr Flick
    Sleutelbeheerder
    Berichten: 6736

    This looks all pretty normal – this is weird.
    Where is your filter material in your air filter?

    Can you try to run some more, to turn it on? Choke full open – no gas open at your handle.

    46 Pinasco, Malossi RV, Schijfrem, Fox Vario
    Gele Racefrikandel
    #795611

    Herr Flick
    Sleutelbeheerder
    Berichten: 6736

    I also think a problem lies in your Malossi vario. Usualy the ‘bus’ that goes over your crank, is too long. Causes your v-belt to slip over the bus. Maybe you can check this while trying to run the engine on.

    46 Pinasco, Malossi RV, Schijfrem, Fox Vario
    Gele Racefrikandel
    #795615

    zevenenergie
    Forum Goeroe
    Berichten: 2940
    #795663

    sx3-swe
    Topic starter
    Berichten: 273

    Not tried running, just pedals on the stand.. Give about ½ turn, like a kick.
    I will try running, but not today because my back hurts.

    The vario isn’t slipping AFAIK, but I will my eyes open on that one aswell!

    #795670

    niek1992
    Bijdrager
    Berichten: 1710

    So you tried to start your newly built engine (which hasn’t ran yet )with a single kick? Afaik a *new* engine does not start with a single kick from the pedals, i’ve ran down the whole street to get it to start properly or kicked at least 10 times with a proper kickstart until it ran.

    Recover from your back injury and try running or bicycling while on the stand for it to start. Or ask someone who does not have a sore back to do it for you.

    #795681

    Seru.ch
    Bijdrager
    Berichten: 24

    Try to start the engine with a Drill (more then 1000rpm).

    The ignition must be mounted this way:

    IMG_15042020_200947_(1000_x_750_pixel)

    • Deze reactie is gewijzigd 1 month, 1 week geleden door Seru.ch.
    #796896

    sx3-swe
    Topic starter
    Berichten: 273

    I have runned with it, bicycled it, down a slope.. nothing…
    The stator was installed just like the picture, there is no other way to install it. Asymetrical fittings.

    I have taken the engine down and will try original ignition, see if it works.
    If it do, I’ll go with Pinasco flywheel instead.

    • Deze reactie is gewijzigd 3 weeks, 1 day geleden door sx3-swe.
15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 26)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.