Dellorto SHA 16/16

Home Forums Mening & ervaring Carburateurs Dellorto SHA 16/16

This topic contains 6 reacties, has 5 deelnemers, and was last updated by AA-T 3 years, 6 months geleden.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Gebruiker
 • #148920

  Wilk1985
  Topic starter
  Berichten: 3739

  Al tijden te koop bij onze sponsor:

  https://www.jmpbonderdelen.nl/16mm-carburateur-dellorto-sha-kabelchoke.html

  De Dellorto 16/16 SHA

  Hij is ook nog leverbaar in een kleinere variant, de 15/15 maar daar ga ik op dit moment aan voorbij, hoewel het me leuk lijkt om die eens te testen en te zien wat voor verschil die mm oplevert.

  Er was al een Mening en Ervaring topic over de grotere SHA carburateurs op zich, maar dat was zo goed als geen info in te vinden dus ik heb maar eens wat op papier gezet 8). Zoals altijd in mijn testjes heb ik verder niets aangepast, ik vindt dat ook een beginnende sleutelaar gewoon moet kunnen rijden met producten zoals ze verkocht worden zonder uren te dremelen, zagen en vijlen.

  Ik heb voor deze test de beschikking over een 16/16 met kabelchoke, hij komt in een Si te hangen en ik had het idee dat de handchoke niet echt mooi uit zou komen met de Si kappen maar heb er dus geen ervaring mee.
  Ik heb er een mooie handchoke bij besteld:

  Ik test de 16/16 op een Speedengine waarvoor ik dus ook meteen het Moparts Racing spruitstuk heb aangeschaft via JMPB:

  Ik heb uiteraard ook meteen een topic gemaakt over het spruitstuk, zie:

  http://www.vespa-ciao.nl/forums.php?m=posts&q=38367&n=last#bottom

  De carburateur wordt net zoals de 13/13 standaard geleverd met een sproeier, de gedachte daarachter is me al jaren onduidelijk en dat zal ook altijd wel een mysterie blijven. In deze 16/16 zit sproeier 70, verder gaan er gelukkig gewoon normale 5mm sproeiers in en daar heb ik er genoeg van.

  Dit is hem dan:

  Qua opbouw zeer vergelijkbaar met de 13/13 etc, een verschil is uiteraard de handchoke dat ik zelf als een grote verbetering zie. Een 2e verbetering die ik zie is de pakking tussen het gasschuifdeksel en de carburateur. Hoewel dit ook weer als een nadeel kan gelden, als deze pakking scheurt ga je het ongetwijfeld merken.

  Hier dan de carburateur + luchtfilter in onderdelen. Dit filter laat naar mijn idee een stuk minder lucht door als bijvoorbeeld het Malossi filter voor 13/13. Logisch ook want dit luchtfilter ziet eruit alsof het ook af fabriek is geleverd voor op de openbare weg.

  Van onderen:

  De vlotterbak is ook weer een stukje groter en zoals te zien is hij rond.
  Het choke mechanisme, zie ook de kurk pakking tussen het luchtfilter en de body.

  Onderstaande klem houdt het filter op zijn plaats.

  Als alles gemonteerd is met het spruitstuk heb je dus dit:

  Wat je goed ziet is dat de carburateur niet helemaal op het spruitstuk gaat. Zoals ik het zie komt dit omdat de carburateur tegen het carter aankomt. Met een dremel zal je nog aardig wat materiaal kunnen verwijderen verwacht ik, zodat de carburateur er wel helemaal op kan. Dit heb ik niet gedaan, ik heb het zo gelaten want ik wilde eerst eens zien hoe het zo zou lopen.
  De montage van het blok in het carter gaat is wel wat omslachtiger als de gebruikelijke montage. Bij een Si moet eerst de carburateur op zijn plaats, daarna kan het blok erin.

  Een tip van mij is om bij het monteren de trapas te verwijderen, dan kom je net wat beter uit. Voor de klem van het luchtfilter was geen plaats meer, de trapas houdt nu het luchtfilter op zijn plaats. Als de carburateur nog net die 2mm erop kon zou dit probleem verholpen zijn, of ik kon natuurlijk een iets langere snaar zoeken zodat het blok verder naar voren kon. Het zit nu zo gemonteerd:

  Zoals te zien wordt is het best krap maar het is werkbaar. Sproeiers kunnen gewoon verwisseld worden van onderen, ik had er in dit geval een Fire eronder. Ook de stationairschroef is bereikbaar.

  Nu zijn jullie vast benieuwd hoe het loopt, ik kan jullie vertellen dat ik niets te klagen heb. Ik kwam na wat afstellen uit op sproeier 68 op een std Speedengine met Dr43 + 43kop. Iets lager qua sproeier zou ook nog wel kunnen maar gezien het feit dat er door de eigenaar nog wel eens lange afstanden volgas worden gereden heb ik in dit geval gekozen voor een sproeier die iets te groot was. Bij montage op een brommer brommer die eigenlijk weinigvolgas rijdt zou ik er een wat kleinere sproeier instoppen.

  Nog even een fototje van de choke gemonteerd, komt leuk uit.

  Ik merk zoals verwacht vooral een flinke verbetering in gasreactie en trekkracht, maar ook de top is wel wat omhooggegaan. Een testbank heb ik hier niet paraat helaas, ik zal de eigenaar zeggen dat als hij ooit op de rollenbank moet dat hij het dan zeker moet filmen :thumb

  Hier wil ik het voor nu even bij laten, ik ben ben benieuwd naar de ervaringen van anderen die met deze kit rijden en als iemand nog vragen heeft zijn die uiteraard welkom!

  #149742

  Erik J
  Donateur
  Berichten: 90

  Mooi stuk!
  Ben benieuwd hoe dit loopt.

  #149743

  Wilk1985
  Topic starter
  Berichten: 3739

  Nou dat kan ik je wel vertellen, het heeft lekker gelopen van de zomer 🙂

  Hij is nog niet aangehouden voor op de rollenbank maar zoals gezegd gaat de gasreactie en trekkracht omhoog, en je blokje krijgt over het algemeen gewoon wat meer pit.

  #149744

  Erik J
  Donateur
  Berichten: 90

  Jammer dat je zo ver weg woont. Ik heb namelijk een dynojet testbank staan 😉😉

  #149745

  coda
  Donateur
  Berichten: 666

  Ik heb deze carb ook in combinatie met 80cc malossi cilinder.
  Als hij even stationair loopt, bijv. voor het stoplicht, en je daarna weer optrekt dan is hij verzopen en blijft hij even stotteren tot hij het teveel aan benzine weer verbruikt heeft en dan loopt ie weer prima.
  Heb jij daar geen last van?

  #771107

  jaffabaffa
  Donateur
  Berichten: 172

  Klopt het dat het Moparts Racing spruitstukje nergens meer verkrijgbaar is? zowel op JMPB als op de Moparts Racing webshop is het product nergens meer te bekennen helaas.

  #771937

  AA-T
  Sleutelbeheerder
  Berichten: 2442

  Beetje opgeruimd

  @jaffabaffa, JMPB heeft ‘m (weer) op voorraad: Spruitstuk Vespa speedengine 16/16 & 15/15 SHA

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.